Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Czym ostrzyć nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni jest zdecydowanie najbardziej wszechstronnym typem noża, w który zaopatrzony powinien być każdy profesjonalny kucharz, ale też amator. Tego typu noże umożliwiają nam precyzyjnie kroić mięso czy posiekać dowolne warzywa w szybki sposób.

Czym jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni (https://www.gastropuls.pl/noze-szefa-kuchni) stanowi bazowy element wyposażenia jeżeli mowa o nożach. Jest to niezbędne narzędzie dla każdego kucharza – amatora czy profesjonalisty. Nóż szefa kuchni jest narzędziem bardzo uniwersalnym. Można nim kroić, szatkować, siekać, porcjować, a nawet wykrawać. Cechą charakterystyczną takiego noża jest dość szerokie ostrze tuż przy rękojeści, które stopniowa zawęża się. Najbardziej popularne noże szefa kuchni posiadają długość ostrza od 20 do 25 cm, jednak na rynku można spotkać także znacznie krótsze noże, np. o długości 13 centymetrów.

Czym i jak ostrzyć nóż szefa kuchni?

Ostrość noża to podstawowe kryterium na jakie będziemy zwracać uwagę podczas kupna stosownego noża szefa kuchni. Trzeba być świadomym tego, iż każdy nóż w końcu może się stępić. Jednakże w zależności od jakości danego noża oraz materiału z jakiego został stworzony, będzie miało to miejsce różnym czasie.

Jak naostrzyć nóż?

Do ostrzenia noża szefa kuchni najlepiej będzie zastosować specjalne kamienie do ostrzenia lub diamentowej ostrzałki, która jest wymagana przy niektórych typach noży. Jednakże standardowa ostrzałka powinna sobie z tym zadaniem dobrze poradzić. By naostrzyć nóż trzeba poruszyć krawędziami ostrza kilkukrotnie po całej powierzchni ostrzałki.

Na co zwrócić uwagę wybierając nóż szefa kuchni?

Najlepiej kupić nóż szefa kuchni wyłącznie u renomowanych producentów. Rozpoznawalność danej marki daje gwarant wysokiej jakości, a także pewności co do tego, z jakich materiałów został wykonany nóż szefa kuchni. Powinien on przede wszystkim leżeć pewnie w dłoni, a posługiwanie się nim nie powinno nam sprawić nawet najmniejszych trudności. Warto podkreślić, że stabilność noża, a także ergonomiczny trzonek będzie powodować to, iż ręka nie będzie nam się męczyć w czasie krojenia jedzenia. Trzeba też pamiętać o tym, że im dłuższe będzie ostrze, tym dłuższa powinna być również rękojeść noża szefa kuchni. Dodatkowo bardzo istotną sprawą podczas wyboru takiego noża jest materiał z jakiego został wyprodukowany. Wiadomym jest, że nóż szefa kuchni musi być zrobiony z solidnego, wytrzymałego materiału o bardzo wysokiej jakości. Najczęściej do produkcji takich noże wykorzystuje się stal nierdzewną, która daje gwarant długiego czasu użytku.