Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Garnek na parę – ikona nowoczesnej kuchni

garnek

Współczesne czasy są bardzo szybkie. Tempo życia przełożyło się także na funkcjonowanie w kuchni. Wielogodzinne stanie przy garnkach jest już mało spotykane. Nowoczesne gospodynie chcą raczej spędzać wolny czas z rodziną, ale i serwować zdrowe posiłki. Czy garnek na parę potrafi sprostać tym oczekiwaniom?

Kiedy kucharz jest niepotrzebny, czyli gotowanie, które odbywa się samodzielnie

Ceramiczny garnek do gotowania na parze może okazać się ulubieńcem w kuchni każdej, nowoczesnej kobiety. Główną jego zaletą jest to, iż często posiada wiele kondygnacji, które wpisują się w awangardowy system przygotowywania posiłków. Wszystkie składniki umieszczane są na poszczególnych podstawach, zgodnie z kolejnością gotowania i całe danie przygotowuje się samo. Nie ma chyba bardziej nowatorskiego, kuchennego rozwiązania.

Mity o potrawach na parze

Nowoczesne akcesoria kuchenne lubią przełamywać schematy, pokazując całkiem nową odsłonę gotowania. Garnek do gotowania na parze jest tego doskonałym przykładem. Stereotyp potraw, wyjętych z parownicy mówił, że są one bez smaku, a tym samym niejadalne. Każdy jednak, kto spróbował dobrze przyrządzonych warzyw na parze wie, że kuszą one swoim zapachem, a dzięki temu, że gotowanie nie odbywało się w wodzie, odznaczają się chrupkością i soczystymi kolorami. Wszystko to zachęca do kosztowania smaków modernistycznej kuchni, której symbolem jest garnek do gotowania na parze.