Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Gofrownica profesjonalna – jak przygotować ponad 100 gofrów w godzinę?

gofrownica profesjonalna

Gofrownica profesjonalna wygląda nieco inaczej niż typowa gofrownica, z jakiej mogliśmy mieć okazję korzystać w swoim gospodarstwie domowym. Z reguły mają one prostokątny kształt i wcięcie pośrodku oddzielające od siebie oba stanowiska na przygotowanie wypieków. W sklepach dostępne są różne modele, które pozwalają na przygotowywanie gofrów w kształcie koła, kwiatu, serca bądź trójkąta. Warto nadmienić, że pojedyncza gofrownica jest zwykle ograniczona do jednego kształtu.

Profesjonalna gofrownica – kluczowe cechy

gofrownica profesjonalna

Profesjonalna gofrownica z https://sklep.technica.pl/gofrownice ma kilka cech, które sprawiają, że można je w taki sposób nazwać. Przede wszystkim pierwszym elementem wyróżniającym jest waga. Niektóre osoby mogłyby sobie nie poradzić z samodzielnym transportem niektórych modeli żeliwnych, ponieważ mogą one ważyć nawet 35 – 40 kg. Nieco lżejsze są gofrownice aluminiowe, które tak samo posiadają nieprzywierającą powłokę.

Profesjonalne urządzenie powinno dawać możliwość regulacji temperatury. Ze względu na ciągły charakter pieczenia, gofrownica powinna automatycznie się wyłączać i schładzać po zakończeniu pracy. W panelu gofrownicy powinien znaleźć się manualny włącznik i wyłącznik. Dodatkowo przydaje się dioda sygnalizująca w barwach czerwieni i zieleni.

Jak działa profesjonalna gofrownica?

Profesjonalna gofrownica składa się z elementów grzewczych i pokrywy. Elementy grzewcze są podgrzewane przez energię elektryczną, po czym osoba obsługująca gofrownicę zamyka ją. Zamknięcie gofrownicy skutkuje jej uruchomieniem po uprzednim wyborze ustawień. Szybkość podgrzania jest zależna od wybranej mocy, która najczęściej mieści się w zakresie 1500 – 2500 Wat.