Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Gotowanie na kamieniu

Gorące kamienie jako jeden z najbardziej naturalnych i dostępnych elementów przyrody wykorzystywane były do gotowania już setki lat temu, a prymitywne ludy używają tego prostego sposobu do dziś.

zestaw garnków Gerlach

Kamienna powłoka

Ostatnio producenci akcesoriów kuchennych wpadli na pomysł zastosowania kamienia w nowoczesnym wydaniu wykładając jego warstwą wnętrza garnków, patelni i brytfann. Dlaczego? Obecna technologia pozwala na wykorzystanie bardzo dobrych właściwości grzejnych kamienia (najczęściej granitu) przy jednoczesnym zachowaniu lekkości naczynia dzięki bardzo cienkiej, lecz wytrzymałej warstwie kamiennej.

Efekt granitowej warstwy

Niektórzy producenci zainspirowali się właściwościami granitu i na tej podstawie stworzyli swoje własne technologie, dzięki czemu ich naczynia są niezwykle lekkie i odporne na zarysowania a ich nowoczesny design zasługuje na szczególną uwagę. Reprezentantami tego trendu są choćby komplety garnków firmy Gerlach serii Granitex w czarnym kolorze, o grubym, trójwarstwowym dnie. Ścianki naczynia zabezpieczone są poczwórną warstwą, która łączy zalety naczyń ceramicznych z efektem granitu zapewniając równomierne gotowanie czy pieczenie potrawy i umożliwiając smażenie bez tłuszczu. Garnki Granitex nie zawierają szkodliwych dla zdrowia PFOA (kwasu perfluorooktanowego) i fluoru.

Dodatkowe atuty serii Granitex to wykonana ze szkła hartowanego pokrywka z silikonowym brzegiem świetnie przylegającym do garnka oraz aromatyzer, czyli specjalnie wykonany uchwyt pokrywki, który umożliwia uzupełnianie płynów w czasie gotowania bez podnoszenia całej pokrywki.