Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Historia ziemniaków w Polsce

Placki ziemniaczane swoje istnienie zawdzięczają ziemniakom. W końcu to dzięki możemy przygotowywać to specyficzne danie, którym w wielu regionach świata mamy możliwość się raczyć. Ziemniaki, z których przygotowywane są placki ziemniaczane, również mają swoja długą historię. Przemierzyły sporą część świata, by w końcu dać się poznać w Polsce. A sama roślina doczekała się wielu wzmianek, w wielu historycznych dokumentach.

Na zdjęciu obok – placki ziemniaczane według przepisu z mniammniam

Ziemniaczane zwyczaje

Ziemniak jest tak popularną rośliną, że doczekała się wielu zapisów na kartach polskiej historii. Wychwalania ziemniaków podjął się nawet polski historyk – Jędrzej Kotwicz, który stworzył dzieło zatytułowane „Opis obyczajów za panowania Augusta III”, w którym to ziemniakom poświęcił osobny dział, zatytułowany: „O kartoflach”.

Jędrzej Kotwicz w swoim dziele tak opisuje ziemniaki:

„Jabłka zaś ziemne, czyli ziemniaki, a po teraźniejszemu kartofle, bądź świeże, bądź stare w jednej utrzymując się porze, równą też apetytowi sprawują satysfakcję. Zjawiły się najprzód (w Polsce) za Augusta III w ekonomiach królewskich, które samymi Niemcami, Sasami osadzone były, a ci dla swojej wygody ten owoc z Saksonii z sobą przynieśli i w Polsce rozmnożyli. Długo Polacy brzydzili się kartoflami, mieli je za szkodliwe zdrowiu, a nawet niektórzy księża wmawiali w lud prosty takową opinię, nie żeby jej sami dawali wiarę, ale żeby ludzie przywyknąwszy niemieckim smakiem do kartofli, mąki z nich jak tamci nie robili i za pszenną nie przedawali, przez co by potrzebującym mąki przez się pszennej do ofiary ołtarzowej, mąką kartoflową, choćby i z pszenną zmieszaną, zawód świętokradzki czynili. Na końcu panowania Augusta III kartofle znajome były wszędzie w Polsce, w Litwie i na Rusi” (J. Kotowicz).

Placki ziemniaczane na świecie

Co oczywiste, gdyby nie uwielbiane na świcie ziemniaki, również i u nas nie byłoby placków ziemniaczanych. Placki ziemniaczane zwykle kojarzone są z Polską, jednak to mylne myślenie, bo potrawa ta jest równie popularna również w innych kuchniach europejskich. Placki ziemniaczane uwielbiają Białorusini, Ukraińcy, Rosjanie, są też znane wśród Austriaków, Niemców i Węgrów. Na Węgrzech placki serwowane są w towarzystwie sosu paprykowego, a połączenie to znane jest na całym świecie pod nazwą placków po węgiersku.