Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Idealny pojemnik na ciasto

pojemniki na ciastoKażdy kto uwielbia piec zgodzi się, że kiedy ciasto jest już gotowe trzeba gdzieś je ulokować. Jeśli ma być zjedzone w domu to problem jest mniejszy. Gorzej, jeśli upieczone ciasto należy przewieźć w inne miejsce. Tu z pomocą przychodzą nam pojemniki na ciasta.

Na rynku istnieje wiele rodzajów pojemników. Są jednak pewne elementy, które musi spełniać pojemnik, aby można było o nim mówić, że jest funkcjonalny.

Warto, aby pojemnik w środku posiadał dodatkową tackę. Dzięki temu możliwe będzie umieszczenie w nim więcej niż jedno ciasto. Dwa ciasta po prostu oddzieli się wspomnianą tacką. Dobrze będzie także, jeśli pojemnik na ciasto będzie zamykany na zatrzaski. Da nam to pewność, że pojemnik nie otworzy się przypadkowo podczas przewożenia, a także taki pojemnik zapewnia także dużo większą szczelność. To sprawi, że jeśli pojemnik z ciastem zostanie włożony np. do lodówki to ciasto nie nasiąknie zapachami innych produktów.

Wybierając pojemnik zwrócić należy uwagę także na jego wielkość. I to pod kilkoma względami. Po pierwsze, pojemnik powinien bez problemu mieścić się w lodówce. Powinien także być wygodny w przewożeniu. Po drugie, wielkość pojemnika uzależniona powinna być od tego jak dużo pieczemy. Na rynku dostępne są pojemniki o różnych wielkościach. Jedne pozwalają na przechowanie jednego ciasta, inne nawet na dwa lub trzy. A w tym największych przechować można spory tort. Wszystko zatem zależy od tego co i ile się piecze.