Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Jak zadbać o zdrowie, czyli gotowanie na parze

Badania naukowe dowodzą, że coraz więcej ludzi choruje na choroby cywilizacyjne, czyli na przykład cukrzycę i nadciśnienie, które mogą prowadzić do dużo poważniejszych schorzeń. Ich przyczyny upatruje się przede wszystkim w braku aktywności ruchowej, złej diecie i stresie. Warto więc zwrócić uwagę na to, co jemy i w jaki sposób przygotowujemy posiłki.

Zdrowy obiad przygotowany na parze

Sposób przyrządzania posiłków ma bardzo duże znaczenie, jeśli chodzi o ich kaloryczność i wartości odżywcze. Dzięki odpowiedniej obróbce termicznej możemy uzyskać zdrowe i znaczniej mniej kaloryczne warianty tych samych potraw. Wystarczy smażenie i gotowanie w dużej ilości wody zastąpić gotowaniem na parze. Służą do tego specjalne garnki, które w zależności od tego, na jaki model się zdecydujemy, pozwolą nam przygotować cały obiad w jednym czasie. 

Przyrządzenie posiłku w garnku do gotowania na parze to przede wszystkim dania o znacznie mniejszej ilości tłuszczu, ponieważ nie ma potrzeby dodawania go, aby ryba czy mięso dostały odpowiednio przygotowane. Dzięki temu produkty zachowują również znacznie więcej wartości odżywczych, w tym oczywiście witamin. Jak wybrać garnek do gotowania na parze?

Najważniejsze parametry – pojemność i materiał 

Garnek do gotowania na parze może mieć bardzo różną pojemność, w tym także różną średnicę oraz ilość wkładów z sitkiem – zobacz przykłady na ostry-sklep.pl. Im większa pojemność i średnica, tym szybciej przygotujemy posiłek oraz w większej ilości. Kilka wkładów to miejsce na różne produkty, np. warzywa, mięso i ryż czy kaszę. Dzięki temu w jednym czasie ugotujemy na parze cały obiad. 

Drugą ważną kwestią jest rodzaj materiału, z jakiego garnek do gotowania na parze został wykonany. Może to być wysokiej jakości stal nierdzewna, ale popularne są także garnki ceramiczne oraz emaliowane. Te drugie zazwyczaj mają tylko dół ceramiczny, a kolejne wkłady wykonane są ze szkła hartowanego. Dzięki temu widzimy, jak wyglądają produkty podczas obróbki termicznej. Warto również zwrócić uwagę, czy nadają się na nasz typ kuchenki oraz, czy można myć je w zmywarce.