Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Kuchenka indukcyjna w naszym domu

Coraz szersze grono kucharzy docenia nowość technologiczną, jaką są z pewnością kuchenki indukcyjne. Nie zraża ich stosunkowo wysoka cena – zwłaszcza w porównaniu do standardowych, tradycyjnych modeli. Dlaczego popularność kuchenek indukcyjnych rośnie tak gwałtownie?

Kuchenka indukcyjna – zalety

Przede wszystkim, profesjonalni kucharze z pewnością docenią fakt, że ten sposób gotowania umożliwia bardzo dokładną regulację temperatury. Co ważne, kuchenka indukcyjna bardzo oszczędza energię, bowiem aż 90% pobieranego prądu przekształcane jest w moc grzewczą. Przy użyciu kuchni tego typu praktycznie nie da  się oparzyć, bowiem wysoka temperatura obejmuje tylko dno naczynia, a cała płyta grzewcza pozostaje zimna. Co ważne, utrzymanie jej w czystości jest bardzo łatwe, ponieważ jedzenie, które na nią trafia, nie przypala się, dzięki czemu łatwo można je usunąć. Co ważne, czas przygotowywania potraw, w porównaniu do kuchenek gazowych czy elektrycznych jest zredukowany o nawet 30%, a to spora oszczędność czasu.

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że te wszystkie zalety sprawiają, że zdecydowanie warto zdecydować się na zakup kuchni indukcyjnej. Zapewnia ona oszczędność czasu i energii, a w dzisiejszych czasach to bardzo ważne.