Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Niezbędny sprzęt kuchenny

otwieracze do butelekW każdej kuchni, obojętnie czy w indywidualnym gospodarstwie domowym czy w szeroko pojętej gastronomii, akcesoria kuchenne spełniają bardzo ważną rolę.

Przybory kuchenne

Najbardziej niezbędne są oczywiście sztućce, dobre i ostre noże, różnego rodzaju tarki do rozdrabniania warzyw i owoców czy sera, deski do krojenia, i wiele innych funkcjonalnych przedmiotów. Wszystkie te narzędzia powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, najlepiej wysokiej jakości, ponieważ chroni to je od korozji.

Akcesoria kuchenne to również przedmioty niekoniecznie używane codziennie. Do nich zaliczymy otwieracze do konserw, otwieracze do butelek, korkociągi i tym podobne narzędzia.
Otwieracz do puszek to przedmiot który powinien być łatwo dostępny, ponieważ wiele puszek nie posiada specjalnych kluczyków do otwierania, a za pomocą osobnego narzędzia szybko poradzimy sobie z każdym wieczkiem. Nowoczesne otwieracze otwierając puszkę czy to z konserwą mięsną czy warzywną, nie pozostawiają ostrego brzegu odciętego wieka, lecz niejako go podwijają tworząc bezpieczną, nieostrą zakładkę.

Rodzaje otwieraczy do puszek

Najczęściej używane są ręczne, mechaniczne noże do konserw i mogą to być:
– ciężkie, z dużym pokrętłem – otwieranie puszek nie wymaga użycia
siły,
– z pojedynczym ostrzem i wygodnym długim uchwytem, wymagającym
dość precyzyjnego nacisku,
– turystyczne, z pojedynczym ostrzem, krótkim uchwytem, używanie
którego może być dość męczące.

Najprostszym w użyciu są otwieracze elektryczne. Nie wymagają użycia siły, wystarczy ustawić puszkę pod ostrzem i wcisnąć włącznik prądu, a urządzenie otworzy puszkę szybko i bezpiecznie.