Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Od czego zależą różnice dotyczące wyglądu sztućców?

Sztućce spełniają podwójną funkcję. Z jednej strony są przeznaczone do jedzenia, z drugiej natomiast do podawania różnorodnych potraw. Dobór poszczególnych elementów zastawy stołowej zależy przede wszystkim od ich rodzaju i przeznaczenia.

W jaki sposób należy układać sztućce?

Jak w każdej dziedzinie także w tym przypadku obowiązują pewne normy i zasady, których znajomość i przestrzeganie należy do dobrego tonu. Warto jednocześnie mieć świadomość, że wybór odpowiedniego elementu należy rozpoczynać od tego, który został położony najdalej po zewnętrznej stronie. Obowiązuje jednak niepodlegająca dyskusji zasada, że układanie sztućców po obu stronach talerza musi być ograniczone do trzech par.

Podobieństwa i różnice – elementy zastawy stołowej

Wszystkie należące do zastawy stołowej elementy, chociaż mają zbliżone kształty, różnią się w szczegółach, chociażby liczbą ząbków w widelcach czy kształtem czerpaków w przypadku łyżek. Wielkość sztućców oraz ich kształt zależy przede wszystkim od ich przeznaczenia. Wyprodukowane z wysokogatunkowych materiałów, takich jak stal nierdzewna czy metale szlachetne (srebro, złoto) są wyrobami najlepszej jakości, a niekiedy wręcz kolekcjonerskimi i ekskluzywnymi.