Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Sposób na maślany smak

Przygotowując jakiekolwiek maślane wypieki zazwyczaj bardzo zależy nam na tym, aby miały one charakterystyczny smak. Zazwyczaj da się go uzyskać naturalnie, ale nie zawsze.

Maślany posmak np. kruchych ciasteczek to coś, o czym marzymy do herbaty czy kawy – choć wyroby te są popularne raczej w zachodniej Europie. Tymczasem nie zawsze da się uzyskać idealny smak maślany. Sprawdźmy, jak tego dokonać.

Naturalne metody

Aromat maślany

Najbardziej sprawdzoną, naturalną metodą jest użycie przepisu, w którym konieczne jest zrobienie ciasta na bazie masła. Oczywiście, nie każde masło się tutaj nada – najlepsze będzie albo specjalne do wypieków, albo po prostu wysokotłuszczowe, które ma w sobie najwięcej smaku. Czasem jednak nawet to nie wystarcza dla uzyskania przyjemnego aromatu.

Różne dodatki

Alternatywnym sposobem jest skorzystanie z dodatków, które obecnie oferuje branża spożywcza. Jednym z takich dodatków jest aromat maślany, który – dodany do ciasta na etapie jego robienia – będzie znacznie podbijał smak. W ten sposób ciasto będzie bardziej miękkie i zyska przyjemny, maślany posmak oraz zapach.