Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Tajemnica idealnego ciasta na pierogi

Przepis na idealne ciasto na pierogi bardzo często jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, bo w końcu pierogi to kultowe danie kuchni polskiej. Polacy uwielbiają pierogi z różnym nadzieniem, jednak chyba najbardziej klasyczne są po prostu pierogi ruskie lub z kapustą i grzybami.

Tajemnica idealnego ciasta na pierogi

Ciasto na pierogi – zobacz przykładowy przepis – tak naprawdę jest bardzo proste do przygotowania, co wcale nie oznacza, że każdej pani domu udaje się zawsze wyśmienicie. Tak naprawdę jest na odwrót i bardzo często ciasto wychodzi mało elastyczne, przez co trudno jest w ogóle lepić pierogi, często rozklejają się one podczas gotowania, natomiast po samym gotowaniu bywają twarde. I chociaż każdy sam musi dojść do idealnych proporcji ciasta pierogowego, tak naprawdę dobrze jest znać kilka tajemnic, dzięki którym opracowanie tych proporcji i całej technologii wykonywania będzie prostsze i szybsze.

ciasto na pierogi leżące na stole

Odpowiednia mąka

Chociaż ciasto na pierogi przygotowuje się z różnych rodzajów mąk, tak naprawdę najlepiej nadaje się do tego po prostu delikatna mąka pszenna. Obecnie w sklepach można kupić mąkę dedykowaną do robienia pierogów, na opakowaniu jest po prostu informacja, że to rodzaj mąki idealny na ciasto pierogów. Jeżeli jest się dopiero osobą początkującą w sztuce przygotowywania pierogów, rzeczywiście warto ją kupić. Absolutnie nie wolno zapominać o jej przesianiu na blat lub stolnicę. Przesiana mąka nabiera bowiem większej puszystości, dzięki czemu ciasto wychodzi dużo bardziej delikatne.

Gorąca woda lub ciepłe mleko

Ciasto na pierogi przygotowuje się tak naprawdę tylko z mąki i odrobiny soli, do której dodaje się odpowiednią ilość cieczy. Są różne szkoły przygotowywania ciasta na pierogi, jednak wiele wskazuje na to, że najbardziej delikatne i elastyczne ciasto można uzyskać z dodatkiem ciepłego mleka. Poza tym można dodać też odrobinę oleju, nie wolno też zapomnieć o soli. Ciasto musi sobie również trochę odpocząć, a zatem po wyrobieniu trzeba je na jakiś czas zostawić na stolicy, oczywiście wcześniej nakrywając  je miską by nie wyschło.