Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Węgierska zupa gulaszowa

Węgrzy uwielbiają kuchnię kolorową, smaczną i przede wszystkim pikantną. Jednym z popisowych ich dań jest węgierski kociołek z zupą gulaszową. Szczegółowy przepis na zupę gulaszową znajduje się poniżej. Jest to bardzo smaczna, sycąca i jednocześnie pożywana zupa, którą warto przygotowywać zwłaszcza w chłodne jesienno – zimowe popołudnia ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się także wczesną wiosną zjedzona zarówno w domu, jak i np. w plenerze na pikniku.

Składniki na pyszną węgierką zupę gulaszową:

  – 1kg mięsa wieprzowego lub wołowego bez kości, np. łopatka lub pręga,

– 1 -2 średniej wielkości cebula,

– 1- 2 średniej wielkości marchwie,

– 1 sztuka papryki czerwonej,

– 1 sztuka papryki żółtej,

– 1 sztuka papryki zielonej,

– 3 – 4 średniej wielkości ziemniaki,

– 1 puszka pomidorów krojonych,

– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,

– sól, pieprz do smaku,

– 3 – 4 liście laurowe,

– 4 – 5 całego ziela angielskiego,

– 2 -3 łyżeczki przyprawy do gulaszu,

– 1 – 2 łyżeczki majeranku,

– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

– olej rzepakowy – kilka łyżek do smażenia.

Sposób przygotowania zupy gulaszowej:

Mięso należy umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm i dokładnie oprószyć przyprawą do mięsa/do gulaszu, pieprzem oraz solą. Dobrze jest, tak przygotowane mięso odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki – dzięki temu, mięso będzie bardziej aromatyczne.

Cebulę należy drobno posiekać nożem lub zmiksować i delikatnie zeszklić w garnku na smalcu. Następnie należy do cebuli dorzucić doprawione mięso i smażyć dotąd aż się zrumieni. Do podsmażonego mięsa wraz z cebulą dolać około 1,5 litra wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę pokrojoną w kostkę lub talarki – wedle uznania. Całość należy dusić w garnku, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Teraz czas na papryki, które trzeba umyć, wyciąć im gniazda nasienne i pokroić w kostkę oraz podsmażyć na odrobinie smalcu lub oleju. Można też paprykę upiec w piekarniku a nagrzanym na funkcji grill do 220 stopni przez około 15 minut. Do zupy należy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, pomidory z puszki, paprykę w proszku, majeranek.

Właściwa receptura na gulaszową zupę, przewiduje także zasmażkę. Dzięki temu zupa jest gęstsza, pożywniejsza. Zasmażkę należy zrobić z 1 łyżki mąki i 1,5 łyżki oleju lub masła. Po dodaniu zasmażki do zupy, należy podgrzewać ją na małym ogniu, często mieszając aby zupa nie przywarła do spodu.