Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Wybór odpowiedniej patelni żeliwnej

Patelnia żeliwna jest znakomitym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy cenią sobie smak różnorodnych potraw, w tym również grillowanych. Ponieważ należy ona do jednych z najtwardszych rodzajów naczyń, jakie można spotkać na rynku, służy zazwyczaj w kuchni przez długie lata, będąc odporna na wszelkiego rodzaju uszkodzenia.

Smażenie dań przy użyciu patelni żeliwnej

Warto zwrócić uwagę na to, że kuchenna patelnia z żeliwa jest cięższa, niż na przykład patelnie ceramiczne, jednak zdecydowanie wpływa to na ich solidność, gwarantującą długoterminowe użytkowanie naczyń. Ponadto charakteryzują się one wysokim stopniem absorpcji, jak i dystrybucji ciepła, co zapewnia oszczędność energii elektrycznej, skracając jednocześnie czas przygotowywania potraw. Co więcej, naczynie to zachowuje naturalny smak potraw i ich aromaty. Poza tym dzięki żeliwnej powierzchni nie przywierają one do powłoki takiej patelni.

Zakup dobrej patelni

Patelnie żeliwne mogą być używane przy wszystkich typach kuchenek. Nadają się więc zarówno do wykorzystywania na kuchenkach gazowych, elektrycznych, jak i płytach indukcyjnych, elektrycznych oraz ceramicznych. Wybór odpowiedniej patelni żeliwnej zależy tylko i  wyłącznie od własnych preferencji i indywidualnych potrzeb użytkownika.