Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Z jakiego materiału patelnia wok?

Dużym atutem patelni wok jest to, że nie wymagają one wykorzystania olbrzymiej ilości tłuszczu. Swoje ulubione dania można przygotować zaledwie po użyciu odrobiny rozgrzanego oleju. Dzięki mocno rozgrzanej patelni wok w krótkim czasie można przygotować swoje ulubione potrawy. Osoby, które dużo czasu spędzają w kuchni, powinny dowiedzieć się jak wybrać patelnię wok, która nie zawiedzie w najmniej spodziewanym momencie.

Stalowe patelnie wok

Na półkach sklepowych królują przede wszystkim stalowe patelnie wok, które możesz zobaczyć w ostry-sklep.pl. Do wyboru są naczynia wykonane w całości ze stali nierdzewnej albo stali węglowej. Obie patelnie wok są dość ciężkie, ale pamiętać należy o tym, że stal węglowa zdecydowanie lepiej przewodzi ciepło. Dużym atutem tego rewelacyjnego materiału jest również to, że bardzo szybko się nagrzewa. Stal nierdzewna i węglowa jest bardzo trwała, a dzięki systematycznej pielęgnacji i odpowiedniemu przechowywaniu służyć będzie nawet kilka lat. 

Niesamowity wok żeliwny

Wielu producentów oferuje swoim klientom żeliwne patelnie wok, które charakteryzują się dużą solidnością i przystępną ceną. Nawet przy dość mocnym uderzeniu nie trzeba będzie obawiać się uszkodzenia. Pamiętać należy również o tym, że do powierzchni żeliwnych nie przywierają gotowane potrawy. Jeżeli chodzi o czas nagrzania, to wyraźnie żeliwo ustępuje powyżej opisanej stali. Dla wielu osób dużym minusem żeliwnych naczyń jest także ciężar, który znacząco utrudnia operowanie. 

Ceramiczne patelnie wok

Z miesiąca na miesiąc coraz większą popularność zdobywają ceramiczne patelnie wok, które wyróżniają się gładką i nieprzywierającą powierzchnią. Do kluczowych zalet należy zaliczyć również znacznie mniejszą wagę. Powłoki ceramiczne jak powszechnie wiadomo nie mają nawet najmniejszego wpływu na smak przygotowanych potraw. Opisując największe zalety należy wspomnieć również o tym, że patelnie ceramiczne są łatwe w utrzymaniu czystości. Pamiętać należy jedynie o tym, aby przy ceramicznym woku korzystać wyłącznie z drewnianej łopatki do gotowania. Godne polecenia są modele z praktyczną przykrywką.