Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Zalety patelni do naleśników

Patelnia do naleśników w tym guście to jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni, zwłaszcza w sytuacji, gdy w domu są dzieci. Taka patelnia jest bardzo cienka, dzięki czemu umożliwia przygotowanie idealnych naleśników. Jakie są jednak jej największe zalety?

Nie tylko do tradycyjnych naleśników

Cieniutka patelnia przeznaczona jest do przygotowywania nie tylko tradycyjnych naleśników z dżemem lub serem, ale również do krokietów. Dzięki temu, że jest bardzo cienka, umożliwia przygotowanie bardzo cienkiego ciasta, które bardzo łatwo się zwija, dzięki czemu krokiety sa niezwykle łatwe w przygotowaniu.

Powłoka, która nie przywiera

Kolejną bardzo ważną zaletą patelni do naleśników jest fakt, iż ciasto, które się na nią wlewa, nie przywiera do jej powierzchni. Nie jest również konieczne smarowanie jej olejem, jak ma to miejsce w przypadku innych patelni.

Czas smażenia

Z uwagi na fakt, iż patelnia jest bardzo cienka, czas przygotowywania naleśników jest dosyć krótki. Zazwyczaj w ciągu kilku sekund ciasto jest gotowe, jednak należy pamiętać o tym, aby smażyć je nie tylko z jednej, ale również z drugiej strony. Nie wlewając zbyt dużej ilości ciasta, można zaoszczędzić sporo czasu, otrzymują idealnie usmażone naleśniki.