Kulinaria Ciasta Przepisy Akcesoria

Żeliwna czy stalowa? Jaką patelnie wybrać?

Jak wybierać patelnie? Jakimi cechami powinno się kierować, podczas szukania i kupowania nowej patelni? Ilość spraw, na które trzeba zwrócić uwagę, jest olbrzymia, lecz nie da się ukryć, że zdecydowanie najważniejszą kwestią jest to, z jakiego jest ona wykonana materiału. Najczęściej polecane są patelnie żeliwne lub też stalowe. Czym konkretnie się one charakteryzują, a także jakie są ich wady oraz zalety?

Charakterystyka patelni stalowej

Stal jest jednym z najpopularniejszych materiałów, z którego wykonuje się patelnie. Jest to patelnia stosunkowo tania, dość lekka, a przy tym odpowiednio mocna i niewrażliwa na uszkodzenia. Co więcej, taki model patelni charakteryzuje się bardzo dobrym i efektywnym rozprowadzaniem ciepła, lecz co prawda, nie nagrzewa się zbyt szybko. Ogromną zaletą stalowej patelni jest to, że jest bardzo uniwersalna i może być wykorzystywana do smażenia właściwie wszystkich produktów. Co jednak bardzo ważne, do używania jej wymagane jest stosowanie tłuszczu.

Jakie są wady stalowych patelni? Przede wszystkim zwrócić tu uwagę trzeba na wysoką podatność do przypalania pokarmu, a także bardzo dużą kłopotliwości w czyszczeniu takich przypaleń.

Charakterystyka patelni żeliwnej

Alternatywą dla patelni stalowych najczęściej są patelnie żeliwne. Czym się one charakteryzują? Przede wszystkim są to modele, które są niebywale mocne i trwałe. Nie jest w stanie ich uszkodzić nie tylko upadek, lecz również uderzenie. Nie są podatne na zarysowania, a także są niewrażliwe na szkodliwe działanie wysokiej temperatury. Z tego powodu, o ile patelnia nie posiada uchwytu z tworzywa sztucznego lub z drewna, może być wykorzystywana nawet w piekarniku. Bardzo dużą zaletą jest fakt, że taka patelnia przez bardzo długi czas utrzymuje wysoką temperaturę, co jest wygodne w codziennym jej użytkowaniu.

Jakie są wady takiej żeliwnej patelni? Przede wszystkim wymienić tu trzeba jej bardzo dużą wagę. Jest to ogromny problem szczególnie dla kobiet, które często nie są w stanie wygodnie smażyć na takim modelu.